Stumpan kan cykla

Äntligen når Vera ner till tramporna på sin trehjuling och kan cykla!


Pyssel #1 Kastanjespindlar

Det är många med barn som läser min blogg. Därför tänkte jag bjuda på lite pysseltips då och då. Jag och Vera pysslar ju så mycket om dagarna. Ni får gärna komma med förslag på pyssel som vi kan fördriva tiden med.

Häromdagen plockade vi en massa kastanjer som vi gjorde läskiga spindlar av.

Detta behöver du:

  • kastanjer
  • vass syl eller liknande att göra hål med
  • tändstickor
  • vit penna att rita ögon med (alternativt sådana där skrammel-ögon att klistra på)



Önskar att jag hade tid att sy lite oftare

...för det är ju så kul när man kommer igång. Igår var Vera på dagis och Truls som massor, så jag hann både sy jacka och byxor.



Byxorna är av thai-byx-modell, vida i midlan som man knyter ihop. De verkar bekväma så jag tänker nog sy fler sådana.

Kusin Viola

Idag har vi haft kusin Viola hos oss hela dagen. Det har varit jättekul. Vi har verkligen lekt och pysslat i 12 timmar i sträck. Barnen somnade bums och jag är helt slut i huvudet nu känner jag.


Viola serverar Vera när de leker restaurang.


Truls hänge med på ett hörn som vanligt.


Alla pärlor, paljetter och klistermärken åkte fram.


Viola njöt av att ha fräcka Viola nära hela dagen. 


Lika som bär



Ser ni vem som är Truls?

Satt och tittade på bilder från förra sommaren och insåg då hur lik Truls är sin kusin Frank (ja, så som Frasse såg ut när han var i smma ålder som Truls är nu). Nästan kusligt tycker jag som först trodde att det var Truls på bilden.

Syskonkärlek



Vera är Truls idol och han kommer att lära sig så mycket trams av henne. Tänk vad de kommer att ha mycket kul tillsammans, när han blir lite större (och börjar äta upp alla hennes pärlor och riva sönder hennes teckningar...).


Picknick på Söderåsen

Vi tyckte att vi behövde komma ut i skogen lite. Kajsa och Tobbe skulle egentligen ha hängt med, men deras lille Otto fick öroninflammation. Per och Annie som var barnvakt åt lille Kaj hängde i alla fall med vilket gjorde det hela extra trevligt.



Vi har köpt en rygga som är perfekt att sitta i både för Truls och Vera (fast inte samtidigt). När vi var i Syfarika sist hade vi en liknande som vi använde jättemycket. I den satt Vera och kollade in såväl Godahoppsudden och Taffelberget. Tyvärr förvann den ryggsäcken på flyget hem. Nu har vi fyndat en ny på blocket.


Till Veras stora förtjusning hade Per stekt pannkakor. Mums!



Familjen svan gled förbi och smakade gärna på Veras majskrokar.


Smörgås

I morse serverade Vera en riktig smör-gås.


Fredagsmys

Ja, så var det dags för fredagsmys. För Vera betyder det popcorn. Här ser ni henne i klänningen som jag sydde till henne igår. Hur fredgsmyser ni hemma hos er?


Kullerbytta



Idag har vi inte varit hemma för att sova och äta. Förmiddagen spenderade vi på öppna förskolan i stan med kompisen Clarafina och eftermiddagen med Veras kompis Noah på lekplatsen. Höstsolen värmde skönt och Vera övade på sina kullerbyttor. På vägen hem köpte vi mjölk, men vi var så trötta att vi glömde den i kassan. Inte första gången vi glömmer den mat vi köpt.




Åh, vad jag är trött på Veras nappar. Det är definitivt inte hon. När hon sover vill hon ha hela sängen full med nappar och idag hittade hon på att hon slagit sig flera gånger bara för att få en napp en liten stund. Dags att sluta me de små beroendeframkallande napparna tycker jag. Men vad är bästa sättet? Vi tar gärna emot tips!

- Jag är kissnödig!

Ja, så låter det ofta här hemma. Vera som numera är blöjfri ränner på toa för jämnan. Det är jätteskönt att hon slutat med blöjor. Man slipper äckliga blöjbyten (har förstås Truls att byta på fortfarande) och man spar en hel del pengar på  att bara behöva köpa blöjor åt en unge. Dessutom blir inte soptunnan så full. Fast det finns nackdelar med en blöjfri unge också som när man till exempel får höra - "Måste kissa", just när man kört på motorvägen.


En av våra morötter såg också nödig ut. Den åt vi upp till middag igår.

Truls 6 månader

Tänk, så har redan ett halvår redan gått sedan den där dagen då Truls bestämde sig för att komma en månad för tidigt. Truls är en riktig drömbebis. Sedan dagen han föddes har han varit så lugn, glad och mysig. Han hänger bara med och är nästan alltid nöjd. Han älskar att titta och lyssna på storasyrran och när hon kommer nära skiner han upp som en sol.

Truls är nu drygt 65 cm lång och väger ungefär 6,5 kg. Han är således ingen bjässe till bebis, men så vägde han ju bara 2,4 kg när han föddes. Han har många kul ljud för sig och kan ligga länge och leka med sina leksaker - gärna med sådant som prasslar. Han har god aptit och mumsar i sig allt som bjuds, förrutom katrinplommonpuré som han tycker är superäckligt.





Titta här hur Vera ut när hon fyllde 6 månader.

Vera firar Truls halvårsdag genom att vara extra piffig på dagis idag.


Hösten är fin

Visst är det trist att sommaren är förbi, men jag försöker att njuta ev hösten som inte är så dum den heller. Vädret är helt ok och i helgen har vi varit ute i trädgården en hel del. Vi har klippt både gräsmattan och häckarna. Nu har jag träningsvärk i armarna, vilket kanske säger nåt om hur otränad jag är.



Vad är det för träd?

Igår planterade Vera och Hans ett träd som de hittat växande bakom vårt garage. Vet inte alls vad det är för träd, men Hans gillade det och tyckte att det skulle få en finare plats framför huset.




Någon av er som är expert på trädarter och som kan säga oss vad det är?


Vera gillar att tvätta händerna i vår regntunna. Oftast blir hela hon blöt.

Vill inte klä på sig

Hade Vera fått välja hade hon gått i pyjamas eller naken hela dagarna. Nästan varje dag får man jaga henne när hon ska klä på sig. Idag sprang hon och gömde sig. Rätt bra gömställe, eller hur?


En helt vanlig dag

Idag har det varit en helt vanlig dag här hemma. Varje måndag och fredag är Vera hemma hela dagen med mig och Truls. De tre övriga vardagarna går hon på dagis under förmiddagarna.

Kan kanske vara kul att veta hur just en helt vanlig dag ser ut för en tvåbarnsmor och hennes ungar.

04.00 Truls vaknar och vill inte somna om (detta har visserligen aldrig hänt förut). Han är så täppt i sin lilla näsa att han inte kan andas när han suger på nappen.

05.00 Vera vaknar och får somna om i vår säng.

05.30 Eftersom Truls ligger och snackar går jag ner i soffan med honom istället för att Hans och Vera ska kunna sova. Truls somnar så klart i sin vagn så fort vi kommit ner och jag slocknar i soffan.

06.00 Hans och Vera kommer ner och jag stapplar upp för trapporna för att få sova en timme till.





07.00 Hans åker till jobbet och barnen får mysa i soffan tillsammans. De är så gosiga i sina pyjamasar.

07.30 Pyssel. Vera trär armband som hon packar in i små paket till sina kompisar.

08.00 Vera badar i badkaret medan jag duschar och Truls ligger i sin badbalja. Alla tre blir således rena och fina.

09.00 Barnens farmor dyker upp för att h'ämta en grej och hinner krama ungarna lite innan hon åker till jobbet.





09.30 Playdate med Noah, Molly, Maja och Sara på en av Asmundtorps lekplatser. Solen skiner och det är riktigt skönt att komma ut.

12.00 Lunch. Truls mumsar i sig lite laxgryta och lite sötpotatis/nötköttgryta. Vera och jag äter den rätt Vera önskat - fiskpinnar, potatismos och "gul sås" (remulad).

12.20-14.20 Ungarna sover och jag somnar också till en stund efter att ha hängt upp lute tvätt och plockat undan i köket.

14.30 Vera får morna sig lite sen planterar vi lite höstblommor i en stor kruka på altanen och läser ett par böcker ute i solen.

15.00 Vi går till affären. Mjölk behöver vi alltid köpa. Vera plockar kastanjer på vägen och upptäcker efter att hon plockat upp en likadan kastanj flera gånger och stoppat den i jackfickan att hon har ett hål i fickan. 



15.30 Vi leker på Veras rum. Vera lagar mat till mig och lyckas sedan ramla ner från sin säng och slå sig. Det gjorde hon igår också.



16.00 Jag tröttnar på att låtsasäta mat och bestämmer istället att vi ska baka en äppelpaj. Vera får ansvara för skalning, urkärning samt skärning av äpplen. Det går lätt som en dans i vår "appel peeler carver" som vi köpt i usa (de finns även i Sverige att köpa). Det är bara att veva så är det klart.

17.00 Hans kommer hem och vi sätter igång att laga kvällsmat.

18.00 Vi äter. Vera trugar som vanligt. Inte stor i maten precis.

18.30 Lite fredagsmys i soffan.

19.00 Barnen i säng. Hans ger sig ut på joggingtur och jag sätter mig vid datorn.


Vart tog sommaren vägen

Efter att ett par gånger ha hängt upp tvätt i trädgården för att sedan få plocka ner den igen på grund av regnskurar konstaterar jag att hösten är här. Redan? I mars när Truls föddes så trodde jag att sommaren skulle kännas så lång nu när jag är mammaledig, men den har gått så fort. Jag hinner inte med!

När jag gick hemma med Vera vill jag minnas att tiden gick mycket långsammare. Kanske för att det ibland var lite enformigt att vara hemma själv med ett lite knytt, eller kanske för att jag inte kände så många andra mammalediga. Nu har jag Vera att snacka och busa med och ett gäng andra mammalediga kompisar att dricka kaffe med.

Två år tillbaks i tiden tog vi detta familjeporträtt. Då var Vera nästan 8 månader gammal. Truls är snart 6 månader.

Förrutom att konstatera att det har blivit höst har jag idag även konstaterat att det är punka på ena barnvagnshjulet, att jag alltid vill shoppa till mig men alltid istället köper nåt till ungarna, att fina plåster med prinsessor får barn att slå sig oftare, att Vera kan säja mjao men inte mjölk (hon säger molk) och att vi nog trots allt måste laga vår torktumlare som lagt av nu när lakan och handukar inte längre kan torka ute.


Här är jag och ungarna på väg till affären. Idag utan vagn. Vera går gärna om hon får lov att gå balansgång på en liten mur som går längs med trotoaren en del av sträckan. Truls är liten men ser ändå rätt stor ut jämfört med sin mor som nu bara är 91 cm längre.


Växter som stått ute hela sommaren har nu fått flytta in i växthuset som nu håller riktigt behaglig temperatur. Månlyktan påminner oss om den mysiga kräftskivan vi hade för några veckor sedan.


Börja blogga igen?

Ja...det är frågan. Jag har inte riktigt haft tid att blogga på sistone och också ställt mig frågan om folk är intresserade av att läsa om vårt liv här hemma. Samtidigt har jag upptäckt hur kul det är att gå tillbaks till mina gamla blogginlägg från när Vera var liten. Nu kan jag titta tillbaka och se hur det var när hon var lika gammal som Truls är nu. Tror att jag ska försöka komma igång med lite bloggande igen faktiskt. Vad tycker ni?

Här kommer lite bilder från den gångna veckan.


Clarafina och Vera hade det kul på Asmundtorpdagen, då det var musik, tävling, fiskdamm och ponnyridning i byn. Vera kammade hem förstapriset då hon och jag gissade på hur många pantburkar som pantats på Asmundtorps ICA förra året. Rätt svar var 127 000 och vi gissade på 126 000. Vinsten var en korg fylld med godsaker såsom chokladask, kakor och cider.


Truls fick hänga med de stora tjejerna.


Ungarna i soffan.


Vera tar bra hand om sin lillebror. Hon är bra på att ge honom nappen när han tappat den och ge honom leksaker. Hon klappar ofta på honom och säger att han är söt. Igår frågade en av Veras fröknar på dagis om hon kunde behålla Truls. Då började Vera gråta och sa att hon ville ha med honom hem. Skönt att hon vill att vi ska ha honom kvar. Jag tror faktiskt inte längre att hon minns hur det var innan vi hade honom.

RSS 2.0