Julbak

Idag bakar jag och mamma. Pepparkakor, kläneter, mandelmusslor, vetekaka med pepparkakssmak och nöt-och fruktkaka. Riktigt stort julbak med andra ord. Riktigt stor julbak får man nog också efter att ha ätit upp allt det goda.


Min älskade Kitchen Aid får arbeta sig varm!


Mandelmussel-formar i massor har jag ärvt av min mormor. Nu kommer de till användning!


Mamma hade med sig massor med kul att pryda pepparkakorna med.Renhorn, tomteluva och förkläden. Vi har de rätta atiraljerna som krävs för att komma i julbaksstämning!

På café

Idag har Vera och Clarafina varit på café och fikat.


Vera undrar...

...varför alla andra ligger så rakt och prydligt när de sover? Varför inte vara lite alternativ?Solen skiner!

När solen skiner går vi ut direkt! Man måste passa på att fånga upp de få solstrålar som tar sig igenom det skånska vinterdiset. Jag och Vera kisar mot det skarpa ljuset och jag berättar för henne hur underbart det kommer bli i Sydafrika. Där ska hon slippa tjocka overaller och mössor som bara är i vägen när man ska röra sig. Hon ska få sova i bara blöja och bada hur mycket hon vill. På morgnarna ska vi äta färsk frukt och på kvällarna ska vi mysa ute under stjärnhimlen.
Bad boat day

I morse såg Hans att han fått ett mail från hamnen där vi har vår lilla båt. De skrev att det var mycket vatten i båten och att den behövde tittas till. Hans stack iväg för att ösa ur båten innan han skulle iväg till Danmark för att jobba. Väl framme upptäcker han till sin förskräckelse att det rör sig om mer än "mycket vatten" i båten...snarare en hel del av Öresund.Tack vare vänner flyter båten nu igen. Motorn behöver dock ses över.

Budgetrenovering av köket

Ja, så är vi nästan klara med vår budgetrenovering av köket. För under 3000 kronor har köket blivit både modernare och trevligare. Ny bänkskiva, ny vask, nya handtag på skåpet och nytt kakel. Vi kaklade igår. Nu ska det bara fogas också.

EFTER:FÖRE: (ja...vi tänkte så klart inte på att ta en ordentlig före-bild. Men här syns ju i alla fall det fula kaklet och bankskivan)


Söndagsmorgon = American pancakes

På söndagsmorgnar gör Hans american pancakes till mig och Vera. Det är sååå gott, speciellt om man har mycket lönnsirap på.

Sugen? För att du också ska kunna njuta av pancakes denna härliga morgon delar Hans med sig av sitt, tidigare hemliga, recept. Han menar dock på att det krävs 15 års erfarenhet för att få dem lika goda som våra pancakes här hemma i Asmundtorp.Ingredienser:

1 ägg
4 dl mjölk
4 dl mjöl
2 tsk socker
2 tsk bakpulver
3 krm salt
1 tsk vaniljsocker
1 msk smält smör (eller matolja)

Gör så här:

Blanda ihop ägg och mjölk. Tillsätt därefter torrvarorna medan du rör, mjölet sist. Vispa ihop ingredienserna, helst med en elvisp. Stek i smör på medelvärme. Häll ut smet ca 10 cm i diameter i stekpannan. När pannkakan börjar bubbla uppe på, vänder du den.

Servera med lönnsirap och en klick smör!

Hoppas att det smakar gott!


Första uteskorna

Idag har vi varit och köpt skor till Vera. Hon vill ju gå hela tiden och nu tycker hon tydligen att hon utforskat vårt hus tillräckligt, för hon vill bara gå till dörrarna och att man ska öppna dem och kika ut. Ett par uteskor till lilla damen möjliggör nu små promenader i trädgården. Det var inte så lätt att hitta riktiga skor i storlek 18. Helst ska de ju även vara lite stabila. På Väla hittade vi dessa somriga jordgubbs-skor.När man är så liten som Vera får man lov att sitta på kassadisken i skoaffären när man provar skor. Det tyckte Vera var kalas!Inte bara skor provades på Väla. Här far och dotter i hatt.Vera ville ut och utforska vårt växthus så fort vi kom hem.Kan själv!

Ibland kan man förgäves försöka truga i Vera mat. Hon kniper igen munnen och vänder bort huvudet. Trixet för att få i henne mat då är att låta henne äta själv. Idag stoppade hon glatt i sig snabbmakaroner, ärtor, broccoli och kalkonskinkbitar....SJÄLV!

För att inte ALL mat ska hamna på golvet när hon äter har jag införskaffat ett tallriksuderlägg som man klibbar fast i bordet och i sin tur suger fast tallriken på. Funkar faktiskt rätt så bra.

Storm och elavbrott

Plötsligt blev det alldeles mörkt här hemma. Vera sov, så hon missade hela det spännande elavbrottet. Jag hann tända många ljus och springa ut i ovädret för att hämta ett lass ved till spisen innan lampor och radio gick igång igen. Det hann i alla fall vara mysigt ett tag!Så här skriver mina kära kollegor på helsingborg.se att man ska förbereda sig för en storm...och så förberedd var jag:
 • En batteridriven transistorradio (det hade jag inte)
 • Ficklampa (det hade jag - laddad och klar)
 • Färska batterier (hmm....nae)
 • Kontanter (faktiskt...men de hann jag inte spendera)
 • Stearinljus, värmeljus (hade ett storpack från IKEA)
 • Tändstickor (slut...men hade en tändare)
 • Lite konserver som soppa (barnmat på burk....det får duga åt hela familjen)
 • Gärna ett stormkök eller en fotogenvärmare (nope...men pinnbröd i öppna spisen kanske?)

Om du bor utanför tätorten behöver du kanske förbereda dig lite mer med till exempel en extra värmekälla. (...ja, Asmundtorp räknas väl inte till tätort precis, så vår öppna spis tände jag med en gång!)


Vera was here

Vi håller på att budgetrenovera köket. Egentligen hade vi velat ha ett sprillans nytt kök, men nya bänkskivor, nya handtag på skåpen och nytt kakel får duga! Hans rev snabbt ner det gamla fula kaklet och innan vi hann stoppa Vera hade hon redan taggat på väggen.


Bordsskick...vad är det för något?På nätet hittar jag följande beskrivning av vad ett DÅLIGT bordsskick innebär:
(markerade punkter förekommer vid varje måltid här hemma numera)
 • Stoppa kniven i munnen.
 • Rapa eller släppa väder.
 • Sträcka sig över din bordsgrannes tallrik för att nå något på bordet.
 • Äta med fingrarna om inte tillåtelse givits från värdinnan.
 • Snyta sig i servetten eller vid bordet.
 • Tugga med öppen mun eller prata med mat i munnen.
 • Slicka fingarna.
 • Avböja en "skål".
 • Ta det sista på ett fat eller karott om inte värdinnan uppmanat till det. Om det finns kvar på faten visar man att maten räckte.
 • Kasta aldrig mat på värdinnan.

Vera 10 månader

Idag fyller lilla Vera 10 månader och det firar vi med första tofsen! Hennes hår växer snabbt nu. När håret är nytvättat är det lockigt. Fint!


Morfar på besök

Veras morfar Göran har varit på besök i helgen. Hans skägg kändes roligt tyckte Vera.
Gåsamiddag

Vi var på härlig gåsamiddag hos Veras mormor och Stefan i stugan i Ullstorp förra helgen. Mums, vad det var gott!


Fotokursen

Det fotas en massa här hemma. Vera och Hans får stå modeller, men de har tröttnat på mitt eviga klickande med kameran. Denna veckan är det sista gången jag och Vera går på fotokurs för föräldralediga (Vera är dock inte ledig från sin förälder). Kursen hålls i Lund. Det är kul att träffa lite lunda-föräldrar. En av föräldrarna där berättade att de köpt ett hus på Norra Fäladen där jag är uppvuxen. Undrar hur det är att växa upp där nu, om det är mycket som förändrats?

Så här ser det ut när vi är på kurs.

En typisk dag i Veras liv

Några av dagens ögonblick...

Frukost. Vera får smaka på pappas ägg och tuggar i sig lite mackbitar, D-droppar och gröt.Lek i vardagsrummet medan mamma dricker sitt kaffe.Vera utforskar sin omgivning. Spegeln är spännande. Vem är det egentligen som sitter där på andra sidan glaset och gör precis samma rörelser?Promenad i byn. Stopp vid fårhagen. Mamma sjunger bä bä vita lamm, trots att alla fåren i hagen är svarta.Vi leker tittut. Jättekul när mamma gömmer sig bakom soffan. Vera vinkar, bara för att visa att hon kan!På mammaträff. Kul att träffa alla kompisarna.Lite vila behövs efter mycket lek.Hjälper pappa att laga kvällsmat.Fars dag

Idag är det fars dag. Vera tycker att Hans är världens bästa, och det tycker jag också!Jag och Hans tänker också på våra pappor idag.

Här ser ni mig och pappa Göran på semester i Jugoslavien -87.Här ser ni Hans med sin pappa Tore -75. Ät mera gröt, står det på fina t-shirten.Plask!Tänk att en sån liten människa kan plaska så mycket!Lysande drink-plast-is-bitar är fantastiska att ha i badet. Det känns som om hela badkaret är fyllt med en härlig fredagsdrink tycker Vera.

FotokursJag och Vera går på fotokurs för föräldralediga. Det är jättekul. Vera tycker dock att jag kan bli lite väl jobbig med kameran ibland.

Höstrusk

Det regnar och blåser, men höstlöven är spännande tycker Vera. Vi har varit på mammaträff här i byn och Vera har lekt och stojat så mycket att hon knappt kunde hålla sig vaken på vägen hem. Nu har hon burrat ner sig djupt under täcket i sin säng. Undrar vad hon drömmer om? Antagligen om majskrokar, nappar, pappa och små ärtor - sådant som förgyller hennes dagar.


RSS 2.0