På Butterfly world

Vera är så facshinerad av djur nu. Speciellt spännande är det med djur såsom fåglar, flugor, myror som kan dyka upp plötsligt när man minst anar det. Vera pekar exalterat med sitt lilla finger och säger -Titta, titta! En fågel i en buske eller på taket, hon får syn på dem överallt. Igår tyckte vi därför att det kunde passa bra att ta henne till Butterfly Word där de har fjärilat och reptiler. Det uppskattade hon.


Vera får hålla i en orm. Vi var mer oroliga att Vera skulle bita ormen än tvärt om.


Vera och en skäggödla.




Där leoparderna morrar

Vi tog ytterligare en tur på ett par vingårdar häromdagen, denna gång utmed Simonsbergs sluttning. Vi försöker att ta vingårdsturer ungefär varannan dag. Det finns ju hundratals att besöka. De flesta är fantastiska! Knorhoek som ni ser nedan (betyder ungefär dalen där leoparderna morrar) var mysig. 



Vera leker med vinkorkar.

Pingviner i repris

Eftersom Vera älskade att leka med pingvinerna när vi besökte dem sist var vi tvugna att åka tillbaks till Simonstown.


Vägskylt som inte finns hemma.


Spår efter en pingvin?


Nej...spår efter en liten rumphasande Vera!


När man tränar på att gå får man räkna med att stå på huvudet ibland!




- Hej kompisar! Eftersom jag saknar Clarafina, Naemi, Ebbe, Noah och Maja hemma i Sverige så kan väl ni leka med mig istället?


Glöm inte att kolla under bilen innan du kör! Se så sorgligt det ser ut på bilden nere till vänster på kylten där en pignvin tvingas se sin kompis bli överkörd.


Lycka är att äta glass själv!

Skotta sand

Vi läser om kylan hemma i Sverige, hur vägar blir oframkomliga på grund av snödrivor. Här har vi liknande problem...fast det handlar om sand som måste skottas undan.




Högar av sand har skottats ihop.

Alla har det inte så bra

Tittar man på alla bilder vi lagt upp härifrån på bloggen är det lätt att tro att Sydafrika är ett fantastiskt land på alla sätt och vis. Mycket är fantastiskt, verkligen, men långt ifrån alla i detta vackra land har det lika bra. Orättvisorna är stora. Några är mycket rika, andra urfattiga.

Utanför kapstaden ligger kåkstaden Kayelitscha. Här bor över en miljon människor i små skjul. Vi passerar ofta när vi kör på motorvägen och jag kan inte låta bli att undra hur det är att leva i en kåkstad. Kan man vara lycklig där, men sina barn i ett ihopplappat plåtskjul? Man vill så gärna göra något för att hjälpa till, men vad?


En kvinna har precis tvättat familjens kläder och hängt upp den på tork.


Några har försökt att piffa till sina kåkar, här i en fin färg.


Tänk att detta är någons hem, allt de har.


Tätt, tätt ligger kåkarna, till synes i en enda röra. Men kåkstaden har sina gator, skolor, affärer, sjukhus och gym.


Längs vägen utanför Kayelitscha sitter folk och väntar på att bli upplockade. av någon bil.

Klara, färdiga, gå!

Vera tränar hårt. Hon vill kunna gå innan vi kommer hem till Sveriga igen. Balansen blir bättre och bättre för varje dag. Hon kan ibland stå själv i 15 sekunder. Idag har hon vandrat hit och dit med mig hand i hand. Hon går riktigt fint!




Idag var ute och gick i naturen. Vi tog oss en bit upp på Heldeberg. Det var 30 grader varmt, alltså ganska svettigt! Här sitter vi och pausar. Farmor Lisbeth ger Vera lite iskallt rooibos-the att dricka.



Utmattad Vera i vagnen.



Trädgårdsdrömmar

I förmiddags så regnade det. Då passade vi på att köra en tur. Besökte vingården Rustenberg. Helt ok men dyrt vin. Bäst var den vackra trädgården! Tänk om man hade en sådan trädgård hemma.




Kväll på stranden



Veras söta lilla tand tittar fram.


Vi tittar på det stora sjögräset kelp som spolats i land.




Att sitta i ett träd

Det är inte så ofta man gör det som vuxen, men att klättra upp i ett träd är riktigt mysigt.




Hans inspekterar trädgårdslandet på Vergelegen. Vad ska odlas i vårt trädgårdsland i Asmundtorp i sommar? Hans och Vera får ansvara för det i vår.

Varm kväll hos Fricks

Gårdagskvällen spenderade vi hemma hos familjen Frick. Eva var min barnmorska när Vera låg i magen. Det var hon som lyssnade på Veras hjärtslag och klämde och kände på magen. Nu har de sålt sin praktik hemma i Sverige och flyttat ner till Sydafrika istället. De bor i ett fantastiskt fint hus i cape dutsch-stil.


Självklart skulle Vera även testa denna pool.


Mycket spring i benen har hon!


Vera och Eva.


Middag på altanen i solnedgången. Det var en så varm kväll att vi inte kunde sitta och äta i solen förrän klockan var över halv åtta.


Liksom hemma i Sverige brukar Vera gå och lägga sig klockan sju. Men när det är mycket folk och spännande så vill hon stanna uppe längre och sitta med. Det kan ju finnas något gott att äta som man inte vill missa!


På stranden




Födelsedagskaka

Idag har vi varit på Slow Food Market. Där köpte vi en rosa, glittrig muffin till födelsedagsbarnet.




Hipp, hipp hurra! Vår Vera är 1 år idag!

Tänk vad ett år kan gå snabbt! För ett år sedan låg Vera alldeles nyfödd på min mage och gnydde. Vi såg på vårt lilla underverk och undrade vad hon var för en liten krabat. Nu, ett år senare vet vi vem hon är. Hon är envis, öppen, nyfiken, högljud och alldeles, alldeles UNDERBAR!

Här följer en bildserie. En bild för varje månad som gått.


Vera 1 år.


Vera 11 månader.


Vera 10 månader.


Vera 9 månader.


Vera 8 månader.


Vera 7 månader.


Vera 6 månader.


Vera 5 månader.


Vera 4 månader.


Vera 3 månader.


Vera 2 månader.


Vera 1 månad.


Vera nyfödd.

Surfar-Vera

Det är inte klokt vad Vera badar mycket! Hon tycks aldrig tröttna. Nu har hon börjat surfa också!



Trädgårdsarbete med farmor.

Lekplats med utsikt



Inte långt från huset ligger en liten lekplats med fantastisk utsikt. Även i detta land gungar man i bildäck, men de ser inte ut som hemma.




Mysig kväll på altanen. Klockan är väl ungefär åtta här....hemma är det mörkt sedan länge. Vid nio blir det mörkt och den fantastiska stjärnhimlen visar sig. Helt andra stjärnor än de vi ser hemma.

Vardag i Sydafrika

Nu har vi varit här i 13 dagar. Vi har hunnit se en hel del medan Heramn var här. Nu taggar vi ner lite och myser lite mer hemma. Det kan vara skönt för Vera med några lite lugnare dagar.

Så här ser en vardag ut för oss här.



Vera vid matbordet. Vi tog med oss en sådan där praktsik barnstol som man hänger fast i bordet. Perfekt när man går mycket på restaurang! Här har de inte barnstolar till höger och vänster som i Sverige. Här finns nämligen inget IKEA som säljer billiga barnstolen Antilop.


På parkeringen utanför Somerset Mall. Trots semester ska barnvagn och Vera lastas in och ut ur bilen, precis som hemma.


Trodde att Vera skulle dra av sig bebis-solbrillorna direkt när jag satte dem på henne i affären, men hon tyckte att de var störtsköna!


Nycklar är favoritleksaken för tillfället. Det kliar väl i nya tanden!


Hans och Vera myser i hängmattan efter ett bad.


Sagoläsning i hängmattan.


Det gäller att hålla Vera i skuggan så mycket som möjligt. Speciellt idag eftersom det är 37 grader varmt!

Kameleonten - en färgstark kompis

Idag när vi var och åt lunch på vingården Somerbosch hittade Hans och Vera en liten kameleont när de gick runt och pallade vindruvor och lekte på gräset. Den var fantastiskt söt och snäll och ville gärna traska runt på våra armar. Kameleonter är så långsamma och lustiga. Den gjorde mig så glad!





Herman åkte tillbaka till Sverige idag. Vi saknar honom redan!


Vera under en bourganville-buske. Otroligt rosa är den...men eftersom vi inte har Photoshop här blir alla bilder lite dassiga tycker jag.


Vera lekte i en sandlåda för första gången idag. Hon tyckte att det var så roligt att hon skrattade högt. Hela hon var sandig efter att hon suttit och kastat sand på sig själv. Trots bad i poolen har hon fortfarande sand i hårbotten.

35 grader varmt

Igår var det varmt. Jättevarmt. Hans och Herman åkte iväg till Hermanus för att gå en kite-surfar-kurs. Jag och farmor Lisbeth åkte till Vergelegen istället. Det är en vingård med vacker park som ligger nära. Mycket skuggande träd och vackra planteringar. Perfekt en 35-gradersdag.


Vera har slocknat. Värmen tar ut sin rätt.


Jag mumsar i mig en stor bit morotskaka under ett avokadoträd.


Vera sover i skuggan under ett sharonfruktrtäd medan vi fikar.


I parken finns en härlig skog med höga träd. I skogen finna picknick-bord utplacerade. Kanske kan man fira Veras ettårsdag här?


Vera och farmor i gräset.



Det krävs många svalkande dopp! Det har Vera inget emot. Här chillar hon i badringen.


Det är lite lättare att hålla balansen i vatten.


Lite lek innan läggdags.


Lite mer vinprovning

Efter en släng av matförgiftning mår jag nu bättre och har ork att uppdatera bloggen. Igår ville jag bara sova hela dagen. Hans och Herman tog med sig Vera på utflykt så jag fick lugn och ro. Idag känner jag mig som en ny människa och har till och med kunnat äta lite!

I förrgår åkte vi till Stellenbosch för lite vinprovning och mys. Det är bara att konstatera...det blir en hela del vindrickande här!


Hans smakar Asaras goda viner.



Herman på Asara. Vi fick prova fem viner var. Det blev många glas på bordet!



Vera och jag tittar ut på vinodlingarna.


Vera springer runt.

Vera leker med farfar


Taffelberget

Igår var vi uppe på Taffelberget, ni vet det där platta berget som alltid syns i bakgrunden på foton på Kapstaden. Det är inte alltid man kan åka dit upp, eftersom det ofta är molnigt där uppe. Igår var det klart och fint så vi tog linbanan upp. Lite läskig var allt linbanan som snurrade 360 grader på vägen upp för att alla skulle få njuta av utsikten.



Det gäller att inte vara höjdrädd. I bakgrunden syns nya stadion nera i Kapstaden.


Fruktmos smakar extra gott på hög höjd! Vera gillar den sydafrikanska barnmaten. Här är det socker i fruktmoserna (vilket det inte är i nyttiga Sveriga). Hon gillar även de nya smakerna, såsom lamm och butternut (en päronformad pumpa).


Robben island.


-Kolla pappa!


Läskiga linbanan på väg ner.

Vingårdar och Godahoppsudden

Det har inte blivit av att jag lagt upp så många bilder från de senaste dagarna. Det har varit intensivt eftersom Herman ju vill hinna se så mycket som möjligt innan han åker hem till kalla Sveriga igen. Vera hon hänger med på alla aktiviteter utan problem. Hon är på toppenhumör och verkar storgilla läget.

Här ser ni oss på Ernie Els vingård i måndags.


Lilla familjen.


Vinprovning.


Vera undersöker omgivningarna.


Vackra blommor i Ernie Els trädgård.

I tisdags tog vi en heldagstur ut på Godahoppsudden. Första stoppet var Simonstown där vi badade med de små söta pingvinerna. Vera och pingvinerna är lika korta.


Vera äter sand.


Herr pingvin.


Vandring upp till fyren längst ut på Godahoppsudden. Det var väldigt varmt, minst 35 grader. Vera fick svalka sig med glass.


Vi njuter av utsikten.


Inte bara vi hade klättrat upp för att se på utsikten. Det hade även en så kallad dassie.


Varning för läskiga ormar!


Vackert!

Idag har vi varit uppe på Taffelberget. Bilder därifrån kommer så småningom.


Titta, Pingu!

Idag har Vera badat med Pingu!



Välkommen lille Frank!

Idag har Vera fått en ny, alldeles bedårande, kusin. Grattis Jens, jenny och Viola!



Mulen dag på stranden

Idag har det varit lite svalare. I morse regnade det, så vi åkte till ett närbeläget shoppingcenter för att shoppa lite. Det blev ett par tröjor till mig, solbrillor till mig och Hans och en billabong-tröja till Vera. Nu ser hon ut som en riktig surfartjej.

Eftermiddagen spenderade vi på stranden Strand, som inte ligger långt ifrån huset.







Vi kan inte fatta det...

Vi har längtat hit så länge och nu är vi faktiskt här! Igår hämtades kompisen Herman på flygplatsen. Han ska vara här i tio dagar. Efter ett snabbt dopp togs han direkt med ut på en vingård för en riktigt god lunch.


Vingården Simonzig.


Det är så varmt att Vera sover bäst utan kläder. Här tar hon en tupplur medan vi äter.


Några gamla vänner till Hans familj är också på semester här och var med oss på vingården. Ju mer folk desto roligare är det  tycker Vera. Hela tiden någon som vill leka.


Svalkande dessert till Vera. Vanliljglass med blåbär. Nog det godaste hon ätit någonsin!


Valpen Pavlov och Vera fattade tycke för varandra på vingården. Vera älskar verkligen hundar! Hon fullständigt bubblade av lycka när valpen slickade hennes mage som hon spillt vaniljglass på.


Det finns ingen hejd på Vera när det gäller att hoppa i poolen. Tur att hon inte kan gå själv än. I så fall hade hon fått ha en flytväst på.


Kvällsutsikt mot havet från altanen.


Blomman för dagen slingrar sig upp för buskarna i trädgården.

Idag regnar der. Varmt afrikanskt regn. En perfekt shoppingdag med andra ord! Jag behöver lite nya sommarkläder känner jag!



Äntligen i Sydafrika!

Resan hit gick galant! Vera var jätteduktig! På flyget till London skojade hon med våra medpassagerare. Flygplatsen i London var också väldigt spännande tyckte hon. Det var inte alls aktuellt att sova. När väl långflyget lyfte somnade hon i pappas famn. Vi fick sedan en baby cot, som hon kunde ligga i. I den sov hon i stort sett hela resan. Till och med våra medpassagerare berömde henne för sitt goda uppförande!

Värmen slog emot oss när vi kom ut från Kapstadens flygplats. Veras strumpor åkte av med detsamma och hon såg så nöjd ut. Tänk att slippa den tjocka overallen! Går var det 28 grader varmt så vi sköljde av oss resdammet i den 27-gradiga poolen.


Familjen på plats!


Vera vill bara HELA tiden!


Kvällssolen från altanen.

Vera undersöker de afrikanska liljorna i trädgården.

RSS 2.0